Därför är besiktningen otroligt viktig

När du flyttar ut ur ditt hus måste du städa noggrant. Huset ska även hålla måttet när det kommer till väggar, avlopp och andra viktiga delar. Annars riskerar besiktningen att underkännas.

Det är mycket att tänka på när du ska flytta. När du väl har hittat någonstans att flytta till börjar arbetet med att tömma och lämna lägenheten du flyttar från. Det ska bäras ut möbler och det ska flyttstädas. Oj, vad det ska flyttstädas. Det är nästan otroligt hur mycket det går att skita ned en lägenhet under några år. Hur mycket ingrodd smuts som blivit en del av bostaden. Inför den stora finalen, husbesiktningen, är det mycket som behöver göras. Husbesiktningen är garantin för den som ska flytta in att bostaden är i gott skick och håller måttet. En godkänd besiktning är också ett sätt för dig att ha ryggen fri om de nya ägarna eller hyresgästerna skulle komma med klagomål i efterhand.

Då får du flytta ut

Att genomföra en husbesiktning i Stockholm sker ungefär på samma sätt som det skulle göra i Göteborg, Malmö eller Umeå. Fönsterna ska vara putsade, spisen rengjord, kylskåpet tömt och golvet dammsuget och skurat. Det ska vara kliniskt rent. Renare än vad det någonsin varit tidigare. Men det är inte bara städningen som ingår i besiktningen. Att till exempel väggar, golv och tak är i sin ordning är en lika viktig del. Det får inte vara några hål eller repor. Sådant kommer du behöva åtgärda innan besiktningen godkänns och du officiellt tillåts flytta ut.