Det är viktigt att man är nöjd med sina tänder

Många gånger är det charmigt med sneda tänder. Men det är också viktigt att man är nöjd med dem, så att man inte undviker att skratta. För i så fall kanske man ska fundera på att reglera tänderna.

Den vanligaste orsaken till att man reglerar sina tänder är att man har något slags bettfel, som exempelvis underbett eller överbett. Ett bettfel kan göra att det blir svårt att stänga munnen helt och att tänderna lätt skadas eftersom de står ut en bit. Men också att tänderna i käkarna inte möts som de ska, vilket kan göra att det blir svårt att bita och tugga.

Det brukar vara tandläkaren som upptäcker om man behöver reglera tänderna pga bettfel, oftast i samband med att man tappar sina mjölktänder och börjar få de ordinarie tänder.

Vill man reglera sina tänder ska man vända sig till en ortodontist

Både barn och vuxna kan ha tandställning. Att man som vuxen väljer att reglera sina tänder beror oftast på att man är missnöjd med tänderna och att de är sneda. Men det kan även bero på bettfel.

Vill man reglera tänderna pga kosmetiska skäl måste man oftast bekosta behandlingen helt själv. Men det finns undantag och det är den behandlande tandläkaren som bestämmer det.

Har man frågor kring tandreglering och kanske vill reglera sina tänder, ska man vända sig till en tandvårdsklinik som är specialiserade på just tandreglering, eller ortodonti som det även kallas. De kan ofta erbjuda flera olika slags tandställningar och tekniker. Läs mer om tandreglering på denna hemsida: tandregleringgöteborg.se